onsdag den 2. juli 2014

Jeffrey Minson: Eksistensfølelsen ....

Jeffrey Minson

Eksistensfølelsen
og dens politiske implikationer
(Om François Flahaults ‘generelle antropologi’)

Foredrag afholdt ved det årlige møde i The Midwest Political Science Association, 67th Annual National Conference, The Palmer House Hilton, Chicago, IL, Apr 02, 2009

Publiceret i: Anna Yeatman, Magdalena Zolkos red., State, Security and Subject Formation, New York, Continuum, 2009


Introduktion

“Hvad er statsstyre andet end den vigtigste af alle overvejelser over den menneskelige natur? Hvis mennesker var engle, ville intet statsstyre være nødvendigt.” (Hamilton et al, 1787, p.319). Er Madison’s betragtninger over menneskets ufuldkommenheder som basal model for statsstyret ikke konservatismens ægthedsstempel? Citatet modsiger endvidere vidt udbredte metafysiske forestillinger om det autonome individ. Dette kapitel introducerer François Flahaults ikke-angeliske ’generelle antropologi’ som foreslår billeder af menneskeslægten som går imod hvad autonomi-metafysikken ser for sig, men som alligevel adskiller sig klart fra konservatisme.
Mit sigte er introducerende, snarere end kritisk. Jeg skitserer Flahaults centrale begreber, metoder og specielt hans behandling af ondskab: dens psykologiske rødder og foruroligende relationer til moral og politik. Og jeg peger på hvordan hans antropologi kan siges at tilbyde et alternativt social-solidarisk synspunkt på social armod, af Flahault forbundet med en psykisk utryghed der ikke kan imødegås med udelukkende omfordelingsmæssige foranstaltninger.
Jeg vil ligeledes søge at bestemme hans antropologi i relation til forskellige problemer og traditioner. I særdeleshed vil jeg fremhæve et åndsslægtskab med den antropologi der gennemtrænger en tidlig moderne stats-etik baseret på ’borgerdyd’.[1] Selvom Flahault ikke opererer med begrebet ’stat’, lægger hans antropologi op til en etisk tonet ’politisk realistisk’ fremstilling af stat/borger-rela­tionen.


I. Statens styrelse og etik: bagvedliggende problemer

Af min skitserede overordnede plan fremgår det at Flahaults antropologi vedrører adskillige nutidige problematikker. En drejer sig om de konservative konnotationer til ’menneskets natur’; en anden om forbindelsen mellem etik og ’politisk realistiske’ fremstillinger af statslig suverænitet; en tredje handler om hvordan man anskuer grænserne for omfordelings-perspektivet i socialpolitikken. På tværs af disse går debatten om den menneskelige friheds form og grænser.
”Man kunne afprøve alle teorier om staten ud fra deres antropologi og derved klassificere dem efter hvorvidt de bevidst eller ubevidst forudsætter at mennesket fra naturens side […] er et farligt væsen eller ej” (Schmitt, 1932, p. 58). Mon ikke man kan sige at Carl Schmitts syn på ’menneskets’ farlighed og dets autoritære konsekvenser for politisk styre er indbegrebet af konservativ tankegang? Henvisninger til menneskehedens dystre tilbøjeligheder – ofte side om side med et augustinsk syn på arvesynden – har længe været brugt til at understøtte konservativt-kommunitaristiske argumenter for benhårde ’forandringer’ (Honderlich, 2005) beregnet på at genoprette den moralske autoritet og sociale disciplin der udgør kernen i nationalfællesskabets bærende institutioner: familien, kirken, staten.
Den anden side af denne konservative mønt er præget af mistro til grundlæggende sociale ændringer der er udtænkt efter emancipatoriske moralske principper (Quinton, 1973; Oakshott et al in Muller, ed. 1997). Omvendt tager indflydelsesrige teoretikere der er tilhængere af radikal forandring, afstand fra selve begrebet ’menneskelig natur’ som værende en hindring for den sociale transformations muligheder. At være menneske vil sige at være i stand til at benægte enhver given tilstand eller konstruktion der ville blokere fremtidige muligheder for hvad vi kunne blive til. Dvs. ubetinget at være i stand til ”at begynde noget på ny” (Arendt 1971, p. 9). [2] Skønt det er muligt at opdrive modeksempler, er det vanskeligt at rokke ved den antagelse at konservative nærmest har eneret på det synspunkt at statsstyret og det begrænsninger skal tilskrives menneskets farlighed.
Lad os vende os til den anden problematik der drejer sig om en etisk forståelse af ’politisk realisme’. I bred forstand er politiske realisters udgangspunkt den manglende forbindelse mellem staters faktiske kapaciteter og de grundlæggende principper om retfærdighed, frihed, lighed og demokratisk selvstyre som stater er forpligtet overfor ifølge ’idealistiske’ normative forestillinger om det politiske felt (se fx Khilnani 1991, pp.196-204). Det problem der rejser sig, er hvorvidt politisk realisme, sådan som mange mener, kræver at den suveræne stat – for så vidt den ikke er underkastet moralske princippers autoritet – anskues som en amoralsk Machtstaat. Der kan skelnes to politisk-realistiske tilgange når der skal gøres rede for staters etiske rammer.
Den almindeligste tilgang udformer sig som en dialektik mellem idealisme og realisme. E. H. Carr argumenterede for nødvendigheden af at slå bro over kløften mellem ’utopiske’ værdistandarder, angiveligt konstrueret uden forbindelse til politik, og realisternes konservative samtykke til en verden af amoralske politiske fakta. (Carr, 1939, Niebuhr, 1960). Den tvedeling trækker på en tvivlsom ækvivalens mellem det etiske område og de allerhøjeste idealer. Omvendt forudsætter den at staten som sådan blot er en magtenhed der kun kan erhverve sig ’provisorisk’ etisk legitimitet (Ellis 2005) i den udstrækning den tilnærmer sig disse idealer. Defineret på denne måde er det selvindlysende at den amoralske realist og den upraktiske idealist har brug for hinanden. Alligevel understreger den dialektiske brobygnings ihærdige udspekulerthed, eller det modsatte, blot kløften mellem realister og idealister. Der er for det første den urealistiske længsel efter at legitimere staten ud fra et (nødvendigvis ’stiltiende’ eller ’hypotetisk’) samtykke (Geuss 2001, pp. 64-68). Der er for det andet vanen med at omtale Staten ved hjælp af eufemismer med demokratisk-folkelige konnotationer som ’nation’, ’samfund’, ’fællesskab’. I en formulering som: ”Nationens styrke skyldes i sidste instans ikke våben, men dens evne til at sørge ordentligt for folket” (Hulsman og Lieven 2006, p. 26) virker det som om den suveræne enhed er det folk over hvem beskyttelse og magt udøves. Et tredje, og igen amerikansk, eksempel består i at anvende demokratiske suverænitets- og rettighedsdiskurser som et middel til at begrænse staten og ”stimulere væksten af føderal magt” (Schudson 1999, 261; se også Morgan, 1988).[3]
Et sjældnere hørt og måske mere ærligt etisk-realistisk standpunkt stiller spørgsmålet: Hvad nu hvis Statens etiske mission ikke blev udformet ud fra en henvisning til transcendente idealer (eller amoralsk egeninteresse), men ud fra dens egen verdslige etik? En prototype på denne måde normativt at gestalte statens autoritet på skyldes den retsfilosofi man finder hos 1600tals naturretstænkeren Samuel Pufendorf (1991). Som et minimum må en suveræn politisk enhed være i stand til, og er etisk forpligtet til, at beskytte sine borgere og sin habilitet mod ydre og indre farer, og ligeledes mod sine egne uduelige embedsmænd. Den må afholde sig fra at pådutte en kulturelt heterogen befolkning sekteriske overbevisninger. For Pufendorf var naturretten ikke baseret på en uafhængig (guddommelig) fornuft, men på eksistensen af en civil statsmagt samt grundene til at støtte den, hvilket forudsætter dens hegemoni. I den Pufendorfske tradition for statslig etik, politisk videnskab og retsfilosofi som går under navnet prudentia civilis (Oestreich 1992, pp. 90, 155-65), opfattes staten, en moralsk enhed der adskiller sig fra både den aktuelle regering og de regerede, som et kompleks af delvis uafhængige, delvis indbyrdes forbundne hvervsfunktioner. Indehaverne af disse hverv er forpligtet på standarder, formål og fremgangsmåder der er en integreret del af deres uafhængige og dog indbydes forbundne hvervs fungeren.
Ikke-ambivalente moderne sidestykker til denne borgerdyds-baserede etik er sjældne, skønt Raymond Guess kommer forjættende tæt på. Hans udgangspunkt er at den moderne stat som sådan ikke kan reduceres til dens kapitalistiske, liberale, menneskeretsbaserede og demokratiske træk. Guess argumenterer for, og trækker her på Weber, at den (før-) moderne suveræne stat blev konstrueret uafhængigt af, eller i opposition til disse træk, som en kompleks – baseret på mangfoldige hvervsfunktioner – form for ufrivillig politisk sammenslutning (Guess, 2001, pp. 28-30, 49-51).[4] Han bifalder denne form for statsligt herredømme. Men fordi den ikke kan retfærdiggøres af en angiveligt ’uafhængig’ moralsk teori, kan han ikke tilkende den ’fuld’ etisk status (Geuss, loc. cit. p. 42). Dette er blot et enkelt eksempel på hvor svært det er at finde en ikke-ambivalent realistisk statsetik.
Vor sidste problematik angår hvordan man skal opfatte den iboende begrænsning i modeller for statsstyre der ignorerer de sider af den samfundsmæssige eksistens som ikke lader sig underordne en utilitaristisk eller økonomisk kalkule af tab og gevinst. Et almindeligt synspunkt i kritikken heraf er at opfatte de ikke-utilitaristiske/­øko­nomiske fænomener der udelukkes i disse modeller, som noget hinsides. Én type af en denne kritik formaner socialpolitikken til at tage fat på den dybe længsel efter forløsende ’mening’ eller ”vore dybere behov for […] kærlighed, samarbejde, omsorg, fællesskab, venskab og entusiasme for højere formål” (Wachtel, 1998, p. 198). Men det er højst usandsynligt at en politik der fx handler om nedsættelse af skolepengenes størrelse for lavindkomst-familier, ville falbyde anbefalinger af en politik bygget på kærlighed, eller bebude kapitalismens endeligt. Ikke blot ’neoliberalisme’, men også fordelingspolitiske planer for at imødegå uheldige virkninger af markedsøkonomien, er derfor udsat for denne kritik. Spørgsmålet er om der findes andre måder at tænke socialpolitikkens ikke-håndgribelige kerne på. Er de menneskelige behov for ”samarbejde, omsorg, fællesskab, venskab” noget der ikke kan begribes uden for kærlighedens og de ypperste idealers ’dybere’ registre?
Autonomi-metafysikken berører alle de nævnte problematikker, men jeg vil her koncentrere mig om dens konsekvenser for forbindelsen mellem menneskets natur og staten. I Kants udgave er menneskelige individer medlemmer af et fællesskab af tænkende-villende ånder. Selv om menneskelægten i kraft af sin sanselige natur er bundet til en tilfældig fænomenal verden, så hæver den sig over denne natur qua en ubegrænset ikke-tilfældig evne til at handle på grundlag af selv-pålagte ’maksimer’. Vi giver os selv lov til at blive påvirket af ondsindet begær og socialt eller karaktermæssigt pres. Følgelig vil det at tillægge menneskene en natur medføre at vi ikke er andet end et centrum for naturlige kræfter: handlinger ville så ikke kunne ”tilskrives moral” (Kant, 1960, p. 20). [5]
Tilsvarende kan man heller ikke påberåbe sig en naturlig menneskelig manglende evne for kollektivt selvstyre som retfærdiggørelse af en stats ret til at pålægge borgerne indskrænkninger. Ud fra det metafysiske syn på radikal autonomi er statsstyre kun legitimt i den udstrækning selvstyrende borgere er ophav til eller giver deres samtykke til love der styrer dem. En langt senere neo-kantiansk tilhænger af radikalt demokrati – der minder os om, at før Marx har Kant forudset statens bortvisnen – formulerer det kortfattet således at sandt borgerskab ”ville ikke længere være ensbetydende med at underkaste sig nogen” (Balibar 1994, p. 12).
Problematikken omkring metafysisk autonomi stiller os derfor over for et valg. Ud fra den anti-autonome model for borgerdyd forbliver den suveræne stat – ligegyldigt hvor begrænset den er af sine demokratiske (og andre ’liberale’) træk – stedet for de højeste beslutninger, hvilket påbyder en god del politisk underkastelse. Fra det modsatte synspunkt, der dyrker idealet om borgernes selvstyrende fællesskab, bliver Guess’ synspunkt på staten som en ”ufrivillig politisk sammenslutning” ikke andet end retten til servilitet.
Der er naturligvis en mellemvej. Men kan den nogensinde blive fri for den slags fifleri som jeg illustrerede via eksemplerne på realistisk-idealistisk dialektik. I min ’etisk-realistiske’ bibel må et ærligt sæt af standarder for at registrere mangler og tilladte eller nyttige mål også inkludere begrænset politisk underkastelse og afhængighed. Men det bestrider ikke den prestige og tiltrækning der ligger i forestillinger om den transcendente frie person. For at imødegå den beskyldning for servilitet der er forbundet med politisk selvafhængighed, er der behov for de-trans­cen­dente antropologiske modbilleder som ikke indebærer almindelig misbilligelse af afhængighed.



II. Flahault: den personlige eksistens’ afhængighed og ubegrænsethed.

François Flahaults værk er en rig kilde til sådanne modbilleder. I en polemik for nylig rettet mod formaningen ”be yourself” kalder han sit forskningsfelt for ’generel antropologi’ (Flahault 2006, p. 243). Han forestiller sig dette som et begyndende tværgående akademisk forskningsfelt som kan være genstand for moderne socialvidenskabelige, psykologiske, antropologiske, litterære og (ydmyge) filosofiske undersøgelser, og samtidig bidrage med retningsanvisninger for et reformistisk socialt styre. I et omfattende litterært forskerarbejde har Flahault (Flahault 2001) afdækket et tværkulturelt lag af anti-perfek­tio­ni­stisk refleksion over menneskets kår, implicit til stede i folkeeventyr. Hans publicerede værker omfatter studier af huslige uoverensstemmelser, grundlæggelsen af selvfølelsen hos børn, en ansigternes historie og grænserne for kapitalismen (Flahault 2005). Bedst kendt af engelsktalende læsere er hans (2005) studie af ondskab. I centrum for min fremstilling af hans tænkning er en afhandling og en oversat introduktionsartikel om en grundlæggende kilde til ondskab, ’følelsen af at være til’ (Flahault 2002; 1993).
Det der gør disse vidtfavnende studier konsistente er deres opmærksomme insisteren på skæringspunkter for menneskets natur og det samfundsmæssige. Flahault tager afstand fra spekulative, aprioriske og deterministiske begrebsdannelser der dækker over ensporede generaliserende spådomme om mennesket som egennyttigt eller godgørende individ. Sådanne generaliseringer kan kun forstærke socialforskeres og politologers tendens til at betragte menneskets natur som enten en kompetence-overskridelse, en sag for filosoffer, eller noget der principielt skal undgås. Flahault fokuserer på sider af menneskets kår der, skønt fyldt med filosofiske implikationer, i almindelighed oftere udtrykkes i dramatiske eller fiktive former eller i dagligdags banaliteter end i filosofien selv.
Hans billede af menneskets natur tager udgangspunkt i en modvilje mod filosofiske konstruktioner af en autonom personlighed der drives af ”et vedholdende begær efter frelse gennem tanken, gennem en sandhed der vil løfte os op over den ordinære menneskelige eksistens”. Flahaults ’cure de désidealisation’ sigter mod ”så langt det er muligt intet at tilføje til det der er, til det liv som vi lever. Intet ’budskab’. Ingen ’livets mening’. Intet opbyggeligt eller opløftende” (Flahault, 2002, p. 32-33). Som vi skal se forhindrer dette dementi ikke hans antropologi i at etablere sig på en vis basal moralsk grund.
Den vestlige tænknings hang til at tilføje en hinsidig dimension til menneskelivet stammer fra den jødisk-kristne opfattelse af menneskets dobbelte – guddommelige-men-faldne – natur, specielt som den er udformet af (neo)platoniske filosoffer. Historiografiske indsigelser over for antagelsen af et samlet ’Oplysningsprojekt’ (fx Pocock 1999, pp. 5-9; Schutz, 2005; Hunter, 2001, pp. 1, 4-5, 14-15) har givet øget forståelse for at moderne autonome billeder af individet dækker over forskellige konkurrenter fra oplysningen og snarere repræsenterer en genoptagelse end en afvisning af den religiøse homo duplex-figur. Flahault bidrager til disse indsigelser ved at fokusere på den moderne autonomi-metafysik og dens Prometheus-agtige drejning af denne religiøse figur. Hos Marx, Bataille, Sartre og Heidegger (Flahault 2002, pp. 311-13; 2006, 109-14) genfinder Flahault dette selv-trans­cenderende billede af mennesket som selvskabt: ”han er en skaber der kan forme sig selv” fri for indskrænkninger der måtte stamme fra naturlige, på forhånd givne egenskaber. Det gælder også for hende
For se hvordan Flahaults kur mod prometheisk selvidealisering fungerer i hans dobbelt-fokuserede svar på et klassisk 1900tals feministisk filosofisk argument. At den kønsrolleadfærd der forbindes med kvinder, er socialt konstrueret, er et tilbagevendende tema i polemikken mod konservative forestillinger om en ’naturlig’ kvindelighed. Flahault er enig heri. Han er ikke ude på at forsvare påkaldelser af den menneskelige natur som et middel til at forstærke den sociale forfordeling af bestemte menneskegrupper, endsige lukke øjnene for den moralsk nedbrydende effekt af dårlige sociale forhold. Men med al respekt for Simone de Beauvoir kan man ikke – ud fra den kendsgerning at husmor-rollen er en social konstruktion – slutte at man ikke fødes som kvinde, men bliver gjort til en. For den etiske kraft i hendes aforisme stammer fra det mere tvivlsomme eksistentialistisk-prome­theiske billede af selvet som selvskabt – et billede som stemmer dårligt overens med andre feministiske fremstillinger af menneskers gensidige sociale afhængighed (Flahault 2002, 303-305; sml. Baier, 1994, pp. 51-74).
Fortalerne for selvets metafysiske autonomi, fortsætter Flahault (1973, p. 249) forestiller sig menneskets indre væren som noget der suspenderer kausalitetsprincippet. Denne kerne af menneskelig væren står ikke i gæld til sine sociale omgivelser, de kan kun fremme eller hæmme dens selvrealisering. Sådanne antagelser går tilbage til teologisk-metafysiske konstruktioner af den menneskelige sjæl som en størrelse der intet skylder sine forældre. Det forholder sig lige modsat, hævder Flahault, det psykisk-socia­le ’væv’ af børns og forældres interaktion udgør en ikke-vil­je­styret bestanddel af os selv (Flahault 2002, pp. 64-65).
Idealiseringen af en individualitet der transcenderer det sociale, er det fælles grundlag i den fastlåste strid mellem pessimistiske moralske antropologier af konservativ-augustinsk observans og sekulære fremskidtsoptimistiske ditto. Det augustinske synspunkt er at årsagerne til menneskets ondskab ligger i viljens (eller ’hjertets’) fordærvethed som en konsekvens af Syndefaldet. Det faldne menneskes manglende evne til at styre legemets og det sociale livs fristelser, og de voldsomme følger heraf, er en del af den kristne raisons d’être for at en politisk autoritet skal opretholde social orden. På trods af Augustins kætterske polemik mod overvurderingen af menneskets evne til selvbeherskelse, forbliver han ikke desto mindre en autonomiens ur-metafysiker i sin insisteren på sjælens selvstændige evne til at ville det gode eller det onde.
Hvordan Flahault slipper ud af hvad han døber det neo-augustinske selvs piano nobile[6] (ibid, p. 58), er fint eksemplificeret i hans behandling af den franske1600tals jansenist Pierre Nicoles essay ”Om menneskets svaghed”. Her finder man en tilsyneladende ortodoks formanende modstilling af på den ene side den kristne sjæls sømmeligt selvbeherskende forhold til de dragende verdslige omgivelser når hjertet åbner sig for Gud, og så på den anden side denne sjæls alt for hyppige tendens til at handle som om dens opretholdelse og konsistens beroede på sociale sammenhænge og verdslige goder. Imidlertid er der noget der går galt retorisk set, hævder Flahault. Men lad os først se en prøve på Nicoles essay, oversat af John Locke[7]:

Dette er menneskets lod i almindelighed […] at tumle ind i en let og bekvem sindstilstand, men denne tilstand af ro er så svag […] at der ingenting skal til at forstyrre den. Grunden hertil er at mennesket opretholder sig selv, ikke ved at støtte sig til en solid Sandhed […] men ved at hvile på en mangfoldighed af små afstivninger, og bliver, kan man sige, holdt oppe af et uendeligt antal svage og løse tråde (fils faibles et delié) som er fastgjort til lige så mange tomme bobler; han rystes derfor når nogle af dem ustandseligt brister. Vi holder os selv oppe i kraft af en lille kreds af venner og beundrere […] Vor beskæftigelse der beslaglægger vore tanker, de håb vi nærer, de […] forretninger vi har gang i, er en del af det der støtter os; og en have, et landhus eller et skab med rariteter er hvilesteder for os. (Nicole 1828, pp. 79-81, delvis citeret og diskuteret i Flahault 2002, pp. 29-33).

Ligesom disse eksempler på verdslig og dagligdags afhængighed bemærker Nicole også ”følelsen af uendelig tomhed” (vide infini) som kan ramme døende i takt med at deres tilstand berøver dem verdslige relationer, fornøjelige aktiviteter og ting der syntes at give deres liv en vis élan (citeret af Flahault 2002, pp. 29-31).
Hvad er gået skævt? Nicoles ’forudsatte’ konventionelle kristne læser formodes at opleve dette billede af sjælens afhængighed som en påmindelse om dens fejlbarlighed og dens behov for frelse. Problemet er at Nicoles ligefremme og rørende fremstilling af vor afhængighed har tendens til at fremkalde en virkning af såvel genkendelse som accept: c’est la vie. I så tilfælde er de spinkle tråde som vores selvfølelse måske afhænger af – som tilfredsstillende arbejde, børn, et hjem eller en have, gode venner, sundhed – mere menneskeligt betydningsfulde end tomme bobler. De bebuder langt fra en nedværdigende situation der kræver åndelig omvendelse. Måske snarere at sjælen ikke er skabt til at være selvberoende, men må finde støtte udenfor sig selv. Nicoles beskrivelser af menneskets sociale afhængighed underminerer den frelsende fortolkningsramme han anbringer dem i.[8]
Endvidere er det muligt at løsrive denne afhængighed fra denne ramme. På den ene side går Flahaults manøvre ud på at bibeholde noget der ligner den augustinske betydning af sjælens manglende tilstrækkelighed – og ondartede tilbøjeligheder. På den anden side forkaster han såvel forestillingen om at dens sociale afhængighed skulle være en moralsk og åndelig mangel; og det hertil svarende billede af den faldne sjæl som værende i besiddelse af en anelse om en ikke-kausal selvstændighed i forhold til det sociale, en anelse som (hjulpet af nåden) sætter den i stand til at stræbe efter selvets forløsning. Flahault anfægter disse overjordiske idealiseringer af individet ved at konstruere ikke-nedgørende modbilleder af en socialt afhængig personlighed, således at det sociale nu (til en vis grad) fremstår som et positivt middel til at understøtte personligheden. Denne dobbelte procedure gør det muligt for ham at placere sig på en symmetrisk afstand af begge sider i striden om den menneskelige natur.
Lad os betragte hvordan han behandler den optimistisk-progressive antagelse om at årsagerne til den menneskelige ondskab ikke skal søges i det faldne menneskes perverterede sjæl, men altid er et resultat af principielt socio-politisk foranderlige samfundsmæssige forhold. Dette omkvæd var resultatet at indflydelsesrige 1700tals angreb (Rousseaus var det mest berømte) på den augustinske doktrin om Arvesynden. Disse angreb, præciserer Flahault, gik sjældent så langt som til at betvivle det augustinske aksiom at mennesket før syndefaldet var i besiddelse af en guddommelig uskyld. Tværtimod blev dette bekræftet på ny. De interne relationer mellem det ’faldne menneskes’ tre indbyrdes forbundne momenter: oprindelig uskyld, synd og frelse, blev ikke taget i betragtning. Intet under at så megen oplyst progressiv tænkning blot genererede sekulære pendanter til Syndefaldsfortællingen. I stedet for djævelen i slangens skikkelse, bliver ’samfundet’ – som hos Rousseau – det dæmoniske ophav til menneskets fald fra nåden. Adam og Eva-figurerne bliver udskiftet med velgørende, selvgode billeder af menneskene som værende hævet over det samfundsmæssige og beroende på fri transcendent handlen. Frelsens plads indtages til gengæld af forhåbninger om social retfærdighed der bygger på radikale samfundsmæssige ændringer (Flahault 2003, pp. 3-4, 12-14, 26-27, 90). En illustration af dette begrebsmæssige genbrug og dets konsekvenser for den gode viljes politik er det nok rimeligst at udsætte til vor diskussion af ondskab.
Dette arbejde med at afkoble menneskets afhængighed og farlighed fra jødisk-kristne frelse-doktriner – som går på tværs af den sekulær-religiøse uenighed om den menneskelige natur – understøttes af Flahaults kritiske diskussion af frelser-antropologiernes monoteistiske grund­lag og heroverfor hans fremhævelse af de oversete begrebs-resurser i ’hedenske’ kosmologier. I konventionel kristen teologi er livet skabt ex nihilo og dermed en afspejling af Guds uendelige fuldkommenhed. I hedenske kosmologier var der derimod i begyndelsen et uafgrænset, kun nødtørftigt differentieret, afgrundsdybt Kaos, en oprindelig grænseløs og ubestemmelig masse, undertiden legemliggjort som uhyrer i skabelsesmyter (Behemoth, etc.). Skabelsen i hedensk forstand består i at give denne masse form, et arbejde med at differentiere, tæmme, skabe afstand, afgrænse. I hedenske skabelsesberetninger opfattes Kaos ikke blot som ondt, men som en kilde til ”ubegrænset energi der, for så vidt den lader sig styre og forme, kan give næring til livets dynamik” (Flahault 2003, p. 26). I dette perspektiv repræsenterer det endeløse kaos – som det fx afspejles i folkeeventyr der afbilder junglen i forhold til landsbyens orden – både en trussel og et løfte, godt og ondt.
I Flahaults læsning, og han følger her antropologen Marc Augé (1982), giver disse kristne og hedenske kosmologier anledning til rivaliserende – men sommetider sammenvævede – moralske antropologier. Jødisk-kristen monoteisme er en vigtig kilde til den universalistiske vestlige idealisering af frihed, retfærdighed, lighed og demokrati. Normativ politisk filosofi tilbyder en imponerende række af begrundelser og opbyggelige billeder af disse idealer. Men Flahault hævder at for at forstå nogle knap så opbyggelige grunde til ”hvorfor vi er så glade for dem” bliver man nødt til at tage denne blanding af rivaliserende moralske antropologier og kosmologier i betragtning (Flahault, 2003, p. 140). Følelsesmæssig tilknytning til vestlige idealer, antyder han, kan have noget at gøre med hvordan de passer sammen med eksistensens uendelige eller ubegrænsede dimension eller ’ubegrænsetheden’ som han kalder det. Protestantiske og sekulære prome­the­iske intensiveringer af det menneskelige individ hviler i høj grad på at menneskers indre verden tages som tegn på en hinsides transcendens (ibid. p. 141). Således har prisen for ’monoteisme’ været tabet af den ovenfor nævnte sans for denne ubegrænsede dimensions ambivalens. Monoteismen sætter lighedstegn mellem det ubegrænsede og moralsk, åndelig fuldkommenhed. Denne ligning gør den blind for de skadelige udkanter af det grænseløse – det ’onde ubegrænsede’ (Malice, pp. 16-33).
Det menneskelige selv er ikke blot et begrænset socialt væsen, men må også i en vis forstand ses som legemliggørelsen af denne ”kilde til det grænseløse”. Det tiltrækkende ved Milton’s Satan er ikke blot det at han legemliggør oprørsånden. Snarere er Satan, ligesom os, ”plaget af grænseløshed”. Til forskel fra de fleste af os nægter han at leve et begrænset liv i gensidig afhængighed af andre. Han hengiver sig til almagtsfølelsens stærke trang, til nydelsen ved at skabe kaos. (ibid., p. 121-25). Men vi (Milton’s læsere) kan pr stedfortræder tage del i denne nydelse.
To aspekter af Flahaults ’af-idealiseringskur’ er hermed blevet introduceret: dels hans adskillelse af selvets afhængighed af sociale støtter fra det kristent metafysiske bifokale billede af det faldne menneske der alligevel lader sig frelse; dels den kritiske distance han skaber til monoteistisk inspirerede ubegrænset/transcendente aspekter af den menneskelige subjektivitet. Tilsammen forbereder disse manøvrer grunden for han opfattelse af den menneskelige natur: ”eksistensfølelsen’. [9]

En vanskelighed: at eksistere
Følelsen af ikke at eksistere, fastslås det i de første linier af Flahaults vidtfavnende hovedværk, Le Sentiment d’Exister, er både en helt almindelig konstaterbar erfaring (constat des plus banals) … og et brud med det selvindlysende i Descartes’ cogito. Bevidst tænken (eller objektive tegn på mental aktivitet) giver – ligeså lidt som det at have hovedpine – ingen ubetinget garanti for fornemmelsen af at eksistere eller ”følelsen af at være til” (Flahault, 2002, p. 1).
Han illustrerer hvordan følelsen af ikke at eksistere kommer til udtryk i forskellige litterære vidnesbyrd (fx William Styron, ibid, pp. 36-37). Men lad os for at konkretisere hans synspunkt begynde med et mindre sofistikeret vidnesbyrd om følelsen af intethed. Det stod at læse i et populært ugeblad og handlede om en teenager fra provinsen der kedede sig og som var blevet anklaget for at have begået en række” meningsløse” hærværkshandlinger. Disse handlinger, siger han, får ham og hans venner til at føle at de eksisterer. Flahault sammenligner disse bemærkninger med intethedens scenarier i de åndelige øvelser der karakteriserer heideggersk filosofi og de kulturelle kredse omkring den. I dette miljø antages refleksionen over menneskets endelighed at føre til en intens angstfuld oplevelse af intethed overfor det hyper-instrumentaliserede moderne liv. Erfaringen af ikke-væren betragtes som en måde at løfte sig selv ud over det daglige liv, og på denne måde åbne for et glimt af den Væren som moderniteten har glemt. I modsætning hertil vidner disse kriminelle teenagere om det at lide under en manglende evne til at leve en animeret storby-eksistens (ibid. pp. 22-23, 32).
Der er ikke noget æterisk omkring oplevelsen af (ikke) at eksistere. Det er den slags bevidsthed man løber ind i når– fx i forbindelse med langvarig arbejdsløshed (med de dertil hørende eksklusionseffekter) – dagene løber sammen med hinanden og der ikke er nogen grund til at stå op. Det kan måske bestå i en vag følelse af livløshed eller farveløshed i forhold til ens umiddelbare omgivelser og livets aktiviteter. Det kan måske omfatte den ofte forbigående følelse af ikke rigtig at være til stede i sin krop eller i situationen, ikke betyde noget for nogen (tænk på et middagsselskab domineret af arbejdssnak som man ikke har nogen del i). Eller, i strid med vort begær efter at blive anerkendt, at et anden er i ens sted og ødelægger hele ens livsglæde. Fattigdom, sygdom, forhadte naboer, ydmygende relationer til nærtstående eller til nogen, inklusive ’ligemænd’, som har magt til at spænde ben for ens ønsker, er eksempler på det der kan fremkalde en følelse af ’mindre-væren’ hos os. Omvendt kan visse oplevelser (en inciterende kunstnerisk optræden, en politisk demonstration) fremkalde følelsen af ’mer-væren’. Man føler sig gennemtrængt af lykke, energi og vitalitet (Flahault 1993, pp. 252-53).
Hvordan kan eksistensfølelsen tilbyde et alternativ til metafysiske forestillinger om den autonome selvkontrol? Fordi den skærper opmærksomheden omkring den grundlæggende rolle de andre, den sociale anden spiller og som man kan være nyttig for; hvem der holder af én; eller – hvis man er den type der højlydt erklærer at man er ligeglad med hvad andre tænker – som vil understøtte ens eksistensfølelse ved bekræftende at reflektere ens ikke-konformistiske selvbillede. Vor tids storbyliv fortæller os, i lige så høj grad som folkeeventyrene gjorde, at ”for at leve er det nødvendigt for os ikke at blive reduceret til os selv” (Flahault 2006, pp. 11-12; 2002, p. 25).
I denne forstand kan vort forhold til andre mennesker, institutioner, besiddelser være en kilde til nydelse og psykisk afstivning, eller de kan true os eller gå os på (Flahault, 2006, p. 8). For de selv-bekræftende effekter af sociale relationer er uadskillelige fra deres begrænsende funktion overfor selvet som hjemsted for kaos og grænseløshed. Sam-eksistens og samarbejde, hvor vi bliver klar hvor meget vi behøver og tiltrækkes af de andre, er utænkelige størrelser uden selvbeherskelse, kompromisser, afgrænsninger etc. Selv blandt de mest altruistiske kan disse evner for omgængelighed kollidere med deres trang til at udvide og bekræfte deres selv uden begrænsninger – og deres trang til at det gode sejrer gennem deres indsats (Kierkegaard, 1966, pp. 87-91).
Kort sagt er vi fanget mellem ”umuligheden af ikke at afhænge af de andre og umuligheden af at nå fuld selvbekræftelse gennem dem”. Bemærk her fraværet af en moralsk asymmetrisk vægtning. Hvis der er en indbygget impulsiv årsag til menneskets farlighed, ligger den i dette fundamentale faktum: ”vores væren er formet både på grundlag af et kildevæld af grænseløshed og på grundlag af begrænsninger der udelukker os fra det” (Flahault 2003, pp. 112, 30).
Eksistensfølelsen, siger Flahault (2003, p. 1), med udtrykkelig adresse til Hume, er mere en fornemmelse end en idé. Han karakteriserer dens subjektive status som knyttet til ”et eksistens-subjekt” der skal skelnes fra et ”videns-subjekt”. Hvad han især sigter til gennem denne modstilling, er billeder af selvet der er projektioner af den metafysiske tænkers selv-billede, som bagatelliserer selv-identitetens altomfattende sociale afhængighed. [10] Flahault fremdrager sider af almen individuel eksistens som rationalistisk metafysik har svært ved at erkende, men som leverer baggrundsforudsætninger og derfor græn­ser for denne tænkning.
På trods af dens modstand mod teoretisk formulering er eksistensfølelsen, følelsen af mer- eller mindre-væren, hverken uudsigelig eller dunkel. Betydningen af og referenten til le sentiment d’exister er tæt forbundet med Flahaults opfattelse af måderne hvorpå man skaffer sig adgang til den. Et privilegeret sted for ’eksistens-subjektets’ opdukken er fiktionen. Selvom fiktionsværker kan have pædagogiske mål som svarer til mere formaliserede filosofiske diskursers, fx at opbygge en retfærdig harme, så henvender fiktioner sig i almindelighed til et publikum som ønsker at bevæges, begejstres, underholdes. Og i øjeblikke hvor sociale relationers og individers mentale universer dramatiseres, hvor forfatteres og læseres moralske forsvar er svækket, ser man hvordan menneskelige tilbøjeligheder som ikke helt svarer til moralfilosofiens forestillinger om den gode eller onde individualitet, kommer frem i lyset. Jeg skal ganske kort eksemplificere Flahaults brug af litteratur, samtidig med at jeg gennem hans redegørelse for ondskab opsummerer de temaer vi indtil videre har undersøgt.

Ondskab og moralfølelse
I tæt forbindelse med en dybtgående solidarisk modsætning mellem altruisme og egennytte, vedbliver megen moderne moralfilosofi at se ondskab som en slags egennytte. Engelsktalende læsere kender måske til Albert Hirschman’s (1977) og Stephen Holm’s (1995, pp. 42-68) nedskydning af dette synspunkt via deres genoptagelse af 1600- og 1700tals ’dannede’ filosoffers egennytte-baserede sociabilitet. Her finder vi en fornemmelse for de selvdestruktive, ikke-kalkulerende og endda altruistiske sider af ondskaben. Idet han anerkender Hirsch­man, udvider Flahault denne frakobling af ondskab fra egennytte ved at knytte ondskab til en egoisme af en helt anden slags. Egennytte handler om vort ønske om at berøve en anden dennes materielle goder til vor egen fordel, ikke ønsket om at ødelægge ham (Flahault 2003, p. 6, der her citerer Arendt). ”Kilderne” til ondskab ligger i begæret efter at angribe alt det der føles som en trussel mod ens eksistensfølelse. Flahault (2003, p. 121) er ikke sen til at fremdrage den betydning af menneskelig ondskab der udtrykkes i Augustins Bekendelser ”som har forstået det som Oplysningen har fået os til at glemme, at andre ikke behøver at have påført os fysisk skade for at vi ønsker godtgørelse fra dem”.
Denne indre drift til bestandigt at søge le sentiment d’exister bekræftet minder om den psykoanalytiske kritik af forestillingen om det moralsk selv-styrende individ og af forestillingen om moralfølelse som synonym med orden og selvbeherskelse. Idet han sammenfatter Freuds interesse for moralfølelsens tvangsmæssige aspekt, bemærker Lacan (1992, p. 89) ”en særlig kvalitet ved ondskaben” der farver overjegets karakteristiske grumme og ublu krav. Uden at kunne reduceres til egennytte lader aggressiv ondskab, drevet af et grænseløs trang til selvbekræftelse, sig ikke adskille fra altruisme. Flahault gentager også Freuds (1985, p. 284-85) kommentarer til vanskeligheden ved at skelne mellem civiliserede angreb på institutionel uretfærdighed og så infantil, ikke-civiliseret egoistisk hævdelse af frihed uden moralske bånd.
Flahault udforsker denne foruroligende nærhedsrelation mellem ondskab og kampen for retfærdighed i sin diskussion af den ambivalens i ”frihedstrangen” der styrer den. Frihedselskende følsomhed omfatter mere end fornuftsgaranterede moralske følelser, ligesom fortørnelse over ydmygelser. ”Sikke en fornøjelse det er at hade når hadet næres af en legitim beskyldning” (Flahault 2003, p. 66). ”Det legitime hads fulde nydelse” kan lede de retfærdighedssøgende til at udfolde et destruktivt raseri i almægtig selv-fuldbyrdelse. Han underbygger denne påstand gennem en læsning af den fremskridts-oplyste 1700-tals filosof William Goldwin’s roman, Caleb Williams. Den var skrevet for at illustrere de progressive principper for social og politisk retfærdighed og det hermed forbundne billede af menneskelig uskyld (fraværende i et undertrykkende samfund) som han opstiller i sin afhandling, Enquiries Concerning Political Justice. Men disse principper står i modstrid til den infernalske, voksende vrede som hans hovedperson udviser når han udsættes for en række uretfærdigheder. [11]
På tilsvarende vis anlægger Flahault (2003, pp. 108-18) en skeptisk synsvinkel på vor tids tiltro til ’varme følelser’ over for undertrykte eller på anden måde lidende mennesker i fjerne lande, fordi de kommer til at fungere som følelsesmæssig afstivning for nutidens sociale samvittighed. Disse følelser ser han som endnu en arv fra den metafysiske, oplyst-progressive optagethed af den kristne syndefaldsmyte. Problemet er ikke velgørenhed i sig selv, men ”en puritansk følelse af godhed”, en udbredt dyrkelse af velgørenhedsoplevelsen der fungerer som selvbeskyttelse mod virkelige modsætninger, spændinger og problemer. Denne oplevelse skaber uvederhæftige forestillinger omkring den uskyldige og retskafne karakter hos både ofrene for undertrykkelse og den samvittighedsfulde iagttager, der herved er berettiget til at betragte moralsk forkert adfærd hos de undertrykte som udtryk for at de ikke er værdige til at modtage bistand.
Alt i alt maler Flahault et billede af den menneskelige natur som hjemsøgt af en ambivalent dobbelt forkærlighed for grænseløs selvbekræftelse og selvbehersket samarbejde. For ham at se er der ikke nogen ideel løsning på konflikten mellem sociale og ondsindede tendenser, en dialektisk balance er uopnåelig. Konflikten kan kun ’håndteres’ gennem en jordnær noget-for-noget indstilling, kompromisser eller høfligt kontrolleret agon. Moralsk modenhed ”er at få det bedste ud af vor ufuldkommenhed” (Malice, pp. 30, 57-58, 66, 108-18). I denne fremstilling af personligt hensynsfulde ordninger mellem én selv og de andre – ’at komme til god forståelse’ – får vi et glimt af hvordan hans antropologi, på trods af hans insisteren på ikke at sigte efter moralsk højnelse, alligevel har et etisk anstrøg. Dette er også mærkbart i Flahaults (2003, p. 114) kommentar til ”vor praktisk indstillede moralske samvittighed” som ”svarer til følelsen af at vi personligt må stræbe efter at vedligeholde alt der fører til en vis sameksistens, en tilstand som man har fordel af, og som man, følgelig, står i gæld til.”





III Placering af Flahault: Borgerdydens inkarnation?

Hvor skal man placere Flahaults værk? Måske gør hans insisteren på ’eksistensfølelsen’ og hans skelnen mellem ’eksistens-subjekt’ og ’videns-subjekt’ ham til eksistentialist […] men i så fald af en ejendommelig jordnær slags. For i Flahaults fremstilling af Sartre og Heidegger bliver man slået af forskellen mellem hans henholdsvis barske og muntre, men altid ikke-opbyggeligt iscenesatte billede af personligheden og så den eksistentialistiske filosofis prometheisk-frelsende rollebesætning. Jeg har også bemærket et vist slægtskab til psykoanalytisk tænkning. [12] Ikke desto mindre er Freuds ubevidste ikke en central kategori for Flahault; for vort behov for at eksistere har vi snarere tilbøjelighed til at fornægte end til at fortrænge. Hans værk har fodfæste i psykoanalysen[13], men måske kun i den udstrækning – og det er for indviklet en sag at komme ind på her – at en mere naturalistisk Freud kan udskilles fra de retninger af psykoanalytisk tænkning og praksis der satser på et ikke-natu­rali­stisk (neo-kantiansk) begreb om menneskelig autonomi. [14]
Andre placeringer for eksistensfølelsen kunne undersøges: fx [Foucaults, Oa] ’bio-politik’. I nærværende øjemed vælger jeg at koncentrere mig om visse fælles grundtræk hos Flahault og borgerdydstraditionen i Pufendorfs udgave. Flahaults beslægtethed med dennes valorisering af verdslige former for pli, socialitet og dyd er indlysende. Jeg har også antydet paralleller til tre andre tænkere der i mindste delvis kan placeres inden for borgerdyds-traditionen: David Hume, [15] Stephen Holmes [16] og Albert Hirschmann. Men i særdeleshed er der en sigende over­ens­stem­melse mellem Pufendorfs og Flahaults antropologier.
Sådan en sammenligning kan synes usandsynlig. Pufendorf er en statsjura-filosof, mens staten som sådan ikke spiller nogen rolle i Flahaults værk. På samme måde er Pufendorfs ’grænsedragnings-argu­ment’ lidet opmuntrende. Statens etiske og politiske interesse i sine borgere skal begrænses til deres offentlige adfærd og evner, den skal afholde sig fra at beskæftige sig med deres sjæls tilstand (Pufendorf 1991, pp. 6-13; redaktionel kommentar pp. xxi-xxiv). Dette argument er i overensstemmelse med Pufendorfs (1990) moral-antropologiske baggrundsfortælling om den menneskelige ufuldkommenhed. Vor intelligens, sociale dispositioner og organisatoriske rækker ikke til at beskytte os mod ondskab og aggression, inklusive vor egen. Civil fred kan derfor ikke sikres ved at stole på borgernes skoling i en rationel, moralsk og autonom udøvelse af dyd. Snarere skal borgernes og de offentlige embedsmænds adfærd, af politiske, lovlige og administrative grunde, bygges op omkring upersonlige ”hverv” (Hunter 2001, særligt pp. 154-68). Men hvorfor skulle en så indskrænket stats-etik interessere sig for de psykologiske kilder til sine borgeres og embedsmænds dårlige opførsel?
Denne tvivl er begrundet, og jeg vil vende tilbage til den. Men den rokker næppe ved parallellen mellem Flahaults ’af-idealiserings-kur’ og hvad Hunter (2001, pp. 169-80) benævner Pufendorfs ’de-trans­cen­dentalisering’ af politisk etik. Pufendorfs antropologi genoptager den augustinske skildring af menneskets ”rasende glæde ved at mishandle sin egen art” som overskygger vore sociale tendenser og vor fornuft. Men i et brud med Augustin og hele den metafysisk kristne naturrets-etik, hævder Pufendorf at naturrets-etikken ikke må forudsætte noget kendskab til menneskets gudlignende ’oprindelige selvstændighed’. Snarere ”vil vi altid forudsætte en menneskelig natur der er plettet af lastefuldhed” (Pufendorf, 1990, pp. 111-12). [17]
Sammenlign med Flahault (2003, p. 27): ” Det er muligt at forestille sig opbygningen af den menneskelige psyke som værende ambivalent i kraft af sin natur, ikke på grund af et syndefald, en skavank som den er blevet smittet med” (jeg fremhæver). Ad hver sin vej har både Pufendorf og Flahault konstrueret et de-sakraliseret forestilling om mennesket der vender sig mod rationalistiske forestillinger om individets evne til autonomt at styre sig selv.
Der er ingen tvivl om Pufendorfs manglende interesse for det psykologiske. Men skal dette også udelukkes i en moderne beskæftigelse med Pufendorfs stats-etik? Siden Pufendorfs tid er det psykologiske indre gjort til genstand for/ blevet effekten af intens kulturel og statslig satsning. Kan en plausibel moderne fortælling om menneskets natur ignorere menneskers irreduktible ”psykologiske realitet” (Vollheim, 1999, pp. 3-6)? Betingelsen er – som Flahaults antropologi vidner om – at det at betragte mennesker og deres interaktioner som et psykologisk felt ikke nødvendig betyder at man tillægger det psykologiske en transcendent (supra-kausal) dimension.
På lignende vis kan en sans for kilderne til den menneskelige ondskab være relevant når man skal tage fat på et besværligt problem med hensyn til embeds-etik. Selv i institutioner der bevidst er udformet omkring hvervs-baserede opgaver og felter, er den kulturelle oplæring ikke kun hvervs-baseret. Når det drejer sig om militære enheder indarbejder hære en lavs-lignende kammeratskabs-ethos. Et psykologisk supplement til en de-transcendentaliseret antropologi har her nok sværere ved at overse at de menneskelige tendenser der nødvendiggør et civilt styre, kan forårsage styrings-patologier der rammer midt ind i de hvervs- og lavs-baserede kilder til pligter og engagement. Og i visse sammenhænge kan det være nyttigt at trække på Flahaults syn på menneskets modstridende attituder i forhold til det sociale og på de kompromisser der skal til for at kunne håndtere dem.
Men hvad med fraværet af staten i Flahaults antropologi? En konsekvens af dette fravær er at Flahault (i modsætning til Pufendorf eller Hume) ikke supplerer sit syn på sociale relationer som konstituerende støttepiller for selvet med en problematisering af fællesskabet som selv værende en kilde til civil strid. Han siger intet om det sociales mangel på selvtilstrækkelighed, intet om at der kunne være ikke-sociale politiske betingelser – en sikkerheds-stat der er i stand til at pacificere asociale fællesskaber – for sociale relationer der underbygger og samtidig modererer selvet.
Kan denne mangel repareres? Der er præcedens i borgerdyds-traditionen hvor den flyder over i ’ordensmagt’-litteraturen, at udvide dens rammer for at udforme sikkerheds-staten til også at omfatte spørgsmål om statsstyring: administrative, forfatningsmæssige, sociale. [18] Hvilket bringer os til vort sidste emne i denne fremstilling, nemlig hvordan Flahaults antropologi glider over i statsstyre-filosofi, og til vort sidste spørgsmål, hans behandling af ikke-nyttebetonede aspekter af social elendighed.

 
IV Socialstaten som afspejling af personlig eksistens

”Her er vi så, dømt til at leve i verden som den er.” (Furet 1988, p. 505).

Få tekster i slutningen af 1900tallet er i den grad blevet hånet af den franske venstrefløj som François Furets. Citatet ovenfor stammer fra hans historiske diagnose af det revolutionære håb der i så lang tid af rigtig mange vesteuropæere blev investeret i kommunismens idé og dens fremmeste vogter, Sovjetunionen, delvis næret af et lidenskabeligt had til den ’borgerlige’ eksistensform. Furet bliver trukket frem af Flahault (2002, p. 57) som én der tegner en ikke-utopisk horisont for håbet om social forbedring. Flahaults filosofi for socialstaten søger at gøre op med de politiske reformisters tendens til at værne om et apolitisk ordforråd baseret på une société á la idéal og ”begæret efter at være mere end det man er” (Flahault 2002, pp. 57, 46).
Den tidligere franske socialistiske politiker, Michel Rocard nævnes som et eksempel herpå (Flahault, ibid. 818) tilligemed med filosoffen/økonomen Amartya Sen. Med hensyn til grænserne for utilitaristisk/ økonomisk kalkulation som grundlag for socialstaten, anerkender de begge vigtigheden af ikke-økonomiske goder, men de er kun i stand til at tænke dem ud fra et fordelingsmæssigt retfærdighedssynspunkt. Det ikke-økonomiske er lig med værdier som individuel selvrealisering og ligestilling. Flahaults svar er at slå ned på en forbindelse mellem Sen’s syn på det sociale som distribuérbare ressourcer og hans idealiserende antropologiske antagelse af et selvhjulpent og grænseløst selv der kun kan fremmes eller hæmmes af samfundet (ibid. 809-12).
Flahault bruger sit modbillede af et socialt afhængigt, til dels ikke-viljebetonet menneskeligt selv, til at foreslå et bedre og dog verdsligt reformistisk begreb om ikke-økonomiske goder og onder. Hans reformistiske indstilling sammenfattes ganske godt af T. H. Marshall’s begreb om en bindestregs-relation til kapitalismen i stedet for en opfattelse baseret på løftet om dens overvindelse. Med det forbehold at Flahault insisterer på at kapitalismen ikke udelukkende kan opfattes som en økonomisk styreform med sit politiske og sociale fundament. Den kan være ”en livskraftig kilde som i sig selv er gavnlig” – en magtfaktor i retning af social velfærd og animering af individet – hvis dens tendens til at fortrænge og ødelægge andre gavnlige goder kan dæmmes op (ibid. p. 805). Én måde at tage fat på grænserne for den kapitalistisk/utilitaristiske kalkulation, hævder han, er at hæfte sig ved den verdsligt sociale mening med vendinger som ”der er mere i livet end penge”. Han opregner talrige sider af den sociale eksistens som ikke kan omfattes af kvantitative og individualistisk-distributive logikker, for så vidt som de kun kan nydes i fællesskab (ibid. p. 814-15). Snarere end at betragte det sociale udelukkende som ressourcer som skal fordeles til fordel for et selvhjulpent og grænseløst og dog trængende selv, anbefaler han at man lægger mærke til ”de muligheder for at erhverve sig eksistens som det sociale liv tilbyder” (Flahault 1993, p. 249-50).
Betingelserne for at opretholde en følelse af at eksistere, hævder han, kan implicit læses ud af de studier der undersøger ”hvad fattigdommens fattigdom” – ud over pengemangel – består i af for sociale grupper som er arbejdsløse og koncentreret i forfaldent socialt byggeri (ibid. pp. 817-18). ”Problemet som forværringen af arbejdsløsheden rejser, det er hvordan man skal eksistere uden at arbejde” (Flahault, 1993, p. 261). Modsat den socialvidenskabelige tendens til at sætte lighedstegn mellem snak om den menneskelige natur og filosofi, gør han opmærksom på en mængde empiriske faktorer i hvilke asociale relationer og naturlige psykologiske tilstande er smeltet sammen. Disse lidelser, på samme tid sociale og sjælelige, gør livet psykologisk set uudholdeligt. Nogle reagerer med nihilistisk aggression, andre mister livsgnisten.
Med hensyn til de sidste er der beretninger fra katastrofen med orkanen Katrina om sunde og raske oversvømmelsesofre der blot ventede passivt på at blive evakueret. Denne passivitet fremprovokerede liberal-konservativ vrede baseret på antagelsen af medfødte menneskelige evner for initiativ og selvansvarlighed. Ikke-konservative benægtede denne beskyldning (og lagde i stedet skylden på utilstrækkelige offentlige transportmuligheder). Måske en sådan ”uansvarlighed” hverken burde benægtes eller fremkalde moralske udsagn om handlekraft, hvis den afspejler de nedbrydende effekter af fattigdom og statslig ligegyldighed overfor evnen til at kunne opretholde en selvfølelse, en fornemmelse af eksistere.


Konkluderende bemærkninger

Ovenfor citerede jeg François Furets realistiske bemærkning fra The Passing of an Illusion om at være ”dømt til at leve i verden som den er” som et emblematisk udtryk for Flahaults forsøg på at af-idealisere den social-solidariske velfærds-kaldelse. Alligevel gentager Furet i sin konklusion den vestlige filosofis vane med at ”forlene samfundet med et skær af ubegrænset håb”. Hvis den kommunistiske idé om revolutionær frigørelse er død, kan den messianske stafet måske rækkes videre til ’demokratiet’ som ”i kraft af sin eksistens skaber behovet for en verden hinsides borgerskabet i hvilken et ægte menneskeligt fællesskab vil kunne herske” (Furet 1988, p. 505). Furets flikflak-spring ind i den romantiske fortælling om det demokratiske fællesskab er symptomatisk for den opfattelse som Le Sentiment d’Exister har sat sig for at kritisere: at en politik for forbedring – der inkluderer en fornemmelse af håb – nødvendigvis skal satse på at bevare revolutionære idealer omkring selvet og samfundet. Og det kaster lys over det usædvanlige ved Flahaults forsøg på at vise at det er muligt at tænke fantasifuldt og produktivt inden for rammen af en velfærds-kapita­listisk politisk filosofi.
Centralt i hans kritik, og i denne afhandling, har været de ’af-idealiserede’ afbildninger af individet i hans ’generelle’ antropologi. Inden for denne optik er vor selvfølelses afhængighed af støtten fra det daglige arbejde, nabolaget og hjemmet ikke et problem som vi skal udfries fra, men kendsgerninger fra dagliglivet der tværtimod opretholder selveste kernen i vort selv. Hvor afhængigheden af ’samfundet’ kolliderer med selvets ’grænseløse’ side, kan man sige at denne hang til ’fuldkommenhed’ har sine fordele og ulemper. Det er noget der skal håndteres, snarere end idealiseres eller dæmoniseres. Eksistensfølelsen udfordrer de forestillinger der ’gør det muligt for individer – via en eller anden [idealiseret] gestaltning af fuldkommenhed – at knytte an til en absolut værenskilde” (Flahault 1993, p. 267).
I forbindelse med politisk betonede problemer udløst af denne ustyrlige side af os selv, og med problematiseringer af det politiske dødvande der er koblet til autonomiforestillingens metafysiske moralværdier, har jeg peget på paralleller mellem Flahaults af-idealiserende antropologi og den ikke-frelsende tradition for borgerdyd. Delvis sammenfaldende og delvis kolliderende med andre modeller for den forskel en lovlig og administrative stat betyder – for borgernes sikkerhed, samarbejde, sociale velfærd og personlig og politisk frihed, inklusive muligheden for a arbejde hen mod moral-politiske mål som borgerdyden i sig selv kun kan imødekomme til en vis grad i form af kompromisser. For det er en ufuldkommenhedens etik og politik. Civilt statsstyre er en måde at håndtere en etisk mangel på: en begrænset kapacitet til at bremse viljen til selvbekræftelse til fordel for et mål om kollektivt og individuelt selvstyre. [19]
For dem der har bundet sig til autonomi-metafysikken, vil sådanne overvejelser over hvad en stat kan gøre godt for, prelle af i forhold til at den implicerer politisk underkastelse. På trods af Flahaults manglende interesse for staten kan hans værk vise sig at være relevant som støtte for en model baseret på borgerdyd. Det genoptager den de-transcendentaliserende gestus som foretages i Pufendorfs antropologi. Det tilbyder modbilleder til fejringen af den transcendente autonomi, og understreger den dignitas der ligger i selvets sociale afhængighed. Og Flahaults filosofi om socialstyre tilbageviser den antagelse at forestillingen om menneskets farlige natur (Schmitt) nødvendigvis er det konservative politiske standpunkts ægthedsstempel.



Bibliografi:
Arendt, H, 1971, The Human Condition, University of Chicago Press: Chicago.
Augé, M. 1982, Genie du Paganisme, Gallimard: Paris.
Baier, A. 1994, ‘Hume The Women’s Theorist’, Moral Prejudices: Essays On Ethics, Harvard University Press: Cambridge.
Balibar, E. 1994, ‘Subjection and subjectivation’, Supposing the Subject, ed. J. Copjec, London Verso.
Borch-Jacobsen, M. 1992, The Freudian Subject, trans. Catherine Porter Macmillan:London.
Carr, E. 1939, The Twenty Year’s Crisis 1919-39, Papermac: London.
Condren, C, Gaukroger, S. and Ian Hunter, I, eds. 2006, The Philosopher in Early Modern Europe: the Nature of a Contested Identity, Cambridge University Press: Cambridge.
Deleuze, G. 1991, Empiricism and Subjectivity: an Essay on Hume’s Theory of Human Nature, trans. C. Boundas, Columbia University Press: New York.
Ellis, E. 2005, Kant’s Politics: Provisional Theory For An Uncertain World, YaleUniversity Press: New Haven.
Flahault, F. 1993, ‘The sense of existing’, Salmagundi, Vols. 104-5, pp. 248-70.
Flahault, F. 2002, Le Sentiment d’Exister: Ce Soi Qui Ne Va Pas De Soi, Descartes et Cie, Paris.
Flahault,F. 2003, Malice, trans. Liz Heron, Verso: London.
Flahault,F. 2005, Le Paradoxe de Robinson: Capitalisme et Société, Milles et Une Nuits:Paris.
Flahault, F. 2006, ‘Be Yourself!: Au Dela De La Conception Occidentale De L’individu, Milles et Une Nuits: Paris.
François Flahault, F. 2001, La Pensée des Contes, Anthropos: Paris.
Freud, S. 1961, ‘Humor’, The Standard Edition of the Complete Psychological Works of Sigmund Freud Vol. 21: Future, Illusion, Civilization, Hogarth: London
Freud, S. 1985, Civilization and its Discontents, in Civilization, Society and Religion, Penguin Freud Library Vol. 12, ed. A. Dickson, Penguin: Harmondsworth.
Freud, S. 1985, “Creative writers and day-dreaming”, Art and Literature, Penguin Freud Library, Vol. 14, Ed. J. Strachey, Penguin: Harmondsworth.
Furet, F. 1988, The Passing of an Illusion: the Idea of Communism in the 20th Century, trans. D. Furet, University of Chicago Press: Chicago.
Geuss, R. 2001, History and Illusion in Politics, Cambridge University Press: Cambridge.
Hamilton, A., Madison J., and Jay, J. 1961, The Federalist Papers, ed. C. Rossiter, Signet: New York.
Hirschman, A. 1977, The Passions and the Interests, Princeton University Press: Princeton.
Holmes, S. 1995, ‘The Secret history of self interest’, in his Passion and Constraints,  Chicago University Press: Chicago, pp. 42-68.
Honderlich, T. 2005, Conservatism: Burke, Nozick, Bush, Blair, Pluto: London.
Hulsman, J. and  and Lieven, A. 2006, Ethical Realism: a Vision for America’s Role in the World,  Pantheon: New York. Hunter, H. 2006, ‘History of theory’, Critical Inquiry Vol. 33, no. 1, pp. 646–80.
Hunter, I. 2001, Rival Enlightenments: Civil and Metaphysical Philosophy in Early Modern Germany, Cambridge University Press: Cambridge.
James, E. 1972, Pierre Nicole, Jansenist and Humanist, Nijhoff: The Hague.
Kant, I. 1960, Religion Within The Limits Of Reason Alone, trans. T. Greene and H. Hudson, Harper: New York.
Khilnani, S. 1991, ‘Democracy and the limits of political community’, Economy and Society, vol. 20, no. 2, pp.196-204.
Kierkegaard, S. 1966, Purity of Heart Is To Will One Thing, Fontana: New York.
Kleist, H. 1978, The Marquise of O and Other Stories, tranl. David Luke and Nigel Reeves, Penguin: Harmondsworth.
Lacan, J. 1992, The Ethics of Psychoanalysis (Seminar VII, 1959-60), trans. D. Porter, Routledge: London.
Lindenfeld, D. 1997, The Practical Imagination: the German Sciences of State in the 19th Century, Chicago University Press: Chicago.
Livingstone, D. 1998, Philosophical Delirium and Melancholy: Hume’s Pathology of Philosophy, Chicago University Press: Chicago.
Michel, H. 1993, Genealogy of Psychoanalysis, trans. Douglas Brick, Stanford University Press: Stanford.
Morgan, E. 1988, Inventing the People: The Rise of Popular Sovereignty in England and America Norton: New York.
Muller, J. (ed) 1997, Conservatism: an Anthology Of Social and Political Thought From David Hume to the Present, Princeton University Press: Princeton. Nicole, P. 1971, Essais de Morale, Tome 1, Slatkine Reprints: Geneva.
Nicole, P. 1828, Discourses Translated From Nicole’s Essays by John Locke, With Important Variations: On the Existence of a God, On the Weakness of Man, On the Wayof Preserving Peace, Harvey, Darnton & Co: London.
Niebuhr, R. 1960, Moral Man and Immoral Society, Charles Scribner: NY.
Oestreich, G. 1983, Neostoicism and the Early Modern State, eds. B. Oestreich and H.G. Koenigsberger, trans. D. McLintock, Cambridge University Press, Cambridge.
Pinch, A. 1996, Strange Fits of Passion: Epistemologies of Emotion, Hume to Austen, Stanford University Press: Stanford.
Pocock, J. Barbarism and Religion, Vol. 1 The Enlightenment of Edward Gibbon1737-1764, Cambridge University Press: Cambridge.
Pufendorf, S. 1990, On the Natural State of Men, trans. and edited M. Seidler, Edwin Mellon Press: Lewiston.
Pufendorf, S. 1991, On the Duty of Man and Citizen, ed. J. Tully, trans. M. Silverstone, Cambridge University Press: Cambridge.
Pufendorf, S. 2003, The Whole Duty of Man, According to the Law of Nature eds. I. Hunter and D. Saunders, Liberty Press: Indianapolis.
Quinton, A. 1973, The Politics of Imperfection: The Religious and Secular Traditions o fConservative Thought in England from Hooker to Oakeshott, Faber and Faber: London.
Rorty, R. 1986, ‘Freud and moral reflection’, in J. H. Smith and W. Kerrigan, eds. Pragmatism’s Freud: the Moral Disposition of Psychoanalysis, Johns Hopkins University Press: Baltimore.
Schmitt, C. 1996, The Concept Of the Political, trans. G. Schwab, Chicago University Press: Chicago.
Schudson, M. 1999, The Good Citizen: a History of Civic Life, Free Press: New York.
Schütz, A. 2005, ‘Legal critique: Elements for a Genealogy’, Law and Critique, Vol. 16,no. 1, pp. 71-93.
Wachtel, P. 1998, ‘Alternatives to the consumer society’, D. Crocker and T. Linden, eds. Ethics of Consumption: The Good Life, Justice, and Global Stewardship, Rowan and Butterfield: Lanham.
Wills, G.  2002, A Necessary Evil: A History of American Distrust of Government, Simon and Schuster: New York.
Wollheim, R. 1999, On the Emotions, Yale University Press: New Haven.
Zizek, S. 2001, Did Somebody Say Totalitarianism? Five Interventions in the Misuse of a Notion, Verso: London.







[1] [’civil prudence’oplysnings-begrebet ’borgerdyd’ blev knæsat herhjemme i 1700-tallets anden halvdel. Som i det engelske ”prudence” (fra latinsk ”prudentia”) står betydningen af dyd her i gæld til græsk ”phronesis”, betegnelse for abduktiv og praktisk fornuft i modsætning til ”episteme” der betegner deduktiv og abstrakt viden, og ”techne” der betegner induktiv og teknisk kompetence (Aristoteles). Oa.]

[2] Flahault (2002, pp 509-13) har en positiv og kritisk holdning til Arendt’s indfaldsvinkel til mennesket-som-mangfoldighed.
[3] Disse omsvøb har en hel historie. Mht. Barberacs 1600tals fejloversættelse af stats-relaterede begreber hos Pufendorf (2003) se den redaktionelle introduktion, p. xvii. De gennemtrænger moderne konstitutionelle diskurser (fx 1973 Loven om truede dyrearter der refererer til ”arter af […] økologisk værdi for nationen og folket” (sektionerne 2-3)).
[4] Om det ufrivillige element i statens orden sammenlign med Webber i dette værk.
[5] Kantiansk autonomi-metafysik er dog ikke begrænset til opfattelser af selvet som skarpsindigt rationel i forhold til sig selv. Se fx Slavoj Zizeks ’materialistiske kreationisme’ (2001, pp. 169-78). Om genoptagelse af neo-kantianisme i visse centrale ’teoretiske’ tekster se Hunter (2006).
[6] [Den fornemme pragtetage (1. sal) i et renæssancehus. Oa.]
[7] [Her sammenholdt med brudstykkerne af originalteksten i Flahaults tekst. Oa.]
[8] Flahaults antydning af at Nicoles misbilligende fremstilling af selvets afhængighed rammer ved siden af, bør muligvis modificeres. James (1972 specielt p. 154) afbilder Nicole som en mere moderat og mere sammensat figur. I hans sociale og politiske essays betragtes den menneskelig svaghed med mere sindsro som en given ting hvilket berettiger en næsten-hobbesiansk, konservativ-utilitaristisk samfundsorden.
[9] [Flahaults eget udtryk er ”le sentiment d’exister” (ikke ”le sentiment d’existence”) dvs. snarere den helt elementære og konkrete ’følelse af at være til/ eksistere’ end det mere abstrakte begreb, ’eksistensfølelsen’. Oa)]
[10] For lignende eksempler på filosofien som uadskillelig fra forestillingen om at danne en specifik personlighed, se Condren, Gaukroger og Hunter (2006).
[11] Sammenlign med Kleists fortælling, ”Michael Kohlhaas” i hvilken ”et dydsmønster på borgerlige dyder” bliver bragt uhyrligt ud af balance gennem sine stadig mere ubarmhjertige og voldsomme kampagner for at skaffe retfærdighed for uret begået mod hans tjener – og ham selv (Kleist 1978, pp. 114-213).
[12] Også i tråd med mine kommentarer om de tvangsmæssige og umådeholdne sider af den etisk handlende er Freuds velkendte interesse for børns ”udageren deres megalomane fantasier om enhed og almagt; i børns leg ”betinget af […] ønsket om at være stor og voksen” og gøre lige hvad de vil (Freud, 1985, pp. 133-34); og i visse former for voksen-humor og morskab (Freud, 1961, Vol. 21 p. 162).
[13] [Flahaults fodfæste i psykoanalysen er nu mere solidt end Minson bemærker. Han nævner selv sin ”psykoanalytiske uddannelse” som en forudsætning for sin teoridannelse (La méchanceté, 1998, s. 14). Endvidere, siger han, er de manglende eksplicitte referencer til ”Freud og Lacan” et strategisk fravalg: ”Den psykoanalytiske teori er udviklet ud fra den kliniske erfaring, og hvis man skal gøre rede for den, når det psykoanalytiske sprog ikke længere er direkte engageret i (eller oppe imod) de kliniske fakta, mister den sin overbevisningskraft og sin skarphed. Den risikerer endda (som man alt for ofte ser når den anvendes på realiteter der ligger uden for det kliniske) at forvandles til et filter hvor de velkendte mønstre mere tilslører kendsgerninger end giver adgang til dem […] For de af mine læsere der er vant til at tænke inden for de psykoanalytiske begreber, mener jeg således at kunne overlade dem opgaven undervejs at associere til de psykoanalytiske begreber ud fra de ord jeg anvender. Og for de øvrige læsere har jeg i det mindste undgået at stille en begrebslig ramme op imellem dem og fremlæggelsen af fakta, en ramme som paradoksalt nok kunne bidrage til at fortrænge disse fakta i stedet for at lade dem komme til syne i det teoretiske felt” (Ibid. p. 20). Oa.]
[14] Se de naturalistiske læsninger af Freud i Borch-Jacobsen (1992); Michel (1993); Rorty (1986).
[15] Genklange af Hume i Flahaults værk omfatter Hume’s ’transpersonelle’ begreb om følelserne (Pinch, 1996, pp. 17-50); Deleuze, 1991); hans genetablering af forholdet mellem filosofi og dagligliv; hans stillen spørgsmålstegn ved rationalismen (Livingstone, 1998); og hans angreb på autonome opfattelser af personligheden (Baier, 1994)
[16] Holmes’ (1995, pp. 17-50) indrullering af Jean Bodins suverænitetsteori som forløber for den moderne liberale stat placerer ham i skæringspunktet mellem liberalisme og borgerdyd. 
[17] ”Denne lykkelige situation [af før-syndefalds uskyld] stemmer ikke overens med den hensigt [”at beskytte mennesker mod den ondskab deres fæller truer dem med”] efter hvilken vore moderne stater er blevet opbygget” (Pufendorf, 1990, p. 112; se også hans 1991, pp. 10, 132- 33). 
[18] Lindenfeld (1997, pp. 13-14, 20) gør opmærksom på forbindelser mellem Pufendorfs elev Christian Thomasius og 1700tals tyske ’ordensmagt’-bud på social og økonomisk statsstyre.
[19] Kritikere af en suveræn borgerlig magt kan med rette stilles spørgsmålet hvordan man, i fraværet af en øverste statsmagt, kan imødegå uciviliseret social aktivisme – som blodige oprør eller selvjustits – selvom den måtte være religiøst inspireret som i tilfældet John Brown (Guess 2001, p. 129; Wills 1999, pp. 189-206).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar